BIJ ELK MONUMENT KOMT GEVOEL KIJKEN

Schilderwerk bij monumentale panden is een vak apart. Ik vind het altijd weer mooie en uitdagende klussen, omdat elke opdracht uniek is. Het is maatwerk in optima forma. Een goede voorbereiding is cruciaal.

In Nederland zijn er ruim 60.000 Rijksmonumenten, van kerken tot kastelen, maar vooral ook heel veel woonhuizen. Daarnaast zijn er ook nog provinciale en gemeentelijke monumenten. Al die monumenten worden beschermd en er is meestal subsidie beschikbaar voor restauraties en onderhoud. Daar staat tegenover dat er alleen met een vergunning van Burgemeester en Wethouders iets kan worden gewijzigd.

Regelgeving

Voor de schilderklussen die wij doen geldt in bijna alle gevallen dat de oorspronkelijke stijl helemaal behouden moet blijven. Die regelgeving luistert heel nauw en daarom is niet elk schildersbedrijf geschikt voor monumentale klussen. Er is veel ervaring en kennis voor nodig.

Onderhoud

Juist bij oude gebouwen is het belangrijk om het schilderwerk, zeker buiten, goed te onderhouden. Laat het eens in de paar jaar grondig nalopen, dan voorkom je schade en is een grote restauratie minder snel nodig.

Houtkwaliteit

De houtkwaliteit van oude gebouwen is heel anders dan van huizen die later zijn gebouwd. Daar moet je mee om kunnen gaan. Deelvervanging van rot hout is iets dat wij vaak doen en dat zeker bij monumentale panden regelmatig moet gebeuren.

Voorbereiding

Voor ons komt er veel voorbereiding bij kijken. Het maken van keuzes gebeurt altijd na uitvoerig overleg met de klant en vaak in samenspraak met specialisten op andere gebieden. Ook de gemeente is, voorafgaand aan en tijdens dit soort projecten, een belangrijke partij.

Kleuren

Kleuren die bij monumentale klussen vaak voorkomen zijn ‘monumentaalgroen’ en ‘grachtengroen’. Dat zijn trouwens kleuren die je ook gewoon bij ons kunt kopen. Dus ook als je een nieuw huis een monumentale uitstraling wilt geven, kun je bij ons terecht. Bij woningen en zeker bij boerderijen wordt er vaak voor die kleuren gekozen.

Anne Frank Museum

In de loop der jaren hebben we een groot aantal mooie monumentale klussen gedaan waar ik zeker trots op ben. Uit naam van ons zusterbedrijf Rijpkema hebben we bijvoorbeeld tijdens de restauratie van het Anne Frank Museum, het voormalige Anne Frank Huis, het schilderwerk voor onze rekening genomen.

Los van de regels waar je bij monumentale panden altijd al mee te maken hebt, komt er daar natuurlijk nog heel veel extra gevoel en emotie bij kijken van iedereen die het boek ooit heeft gelezen. Maar eigenlijk gaat het bij elk monumentaal pand om gevoel. Het gebouw heeft een verhaal en ik zie het als een mooie uitdaging om daar rekening mee te houden.

Patrick van Ballegooij


Tags

schilderwerkmonumentenonderhoudhoutkleurenRijpkema