Behangen is weer hip, maar waar moet je op letten?

Trends komen en gaan en daarna komen ze vaak gewoon weer terug. Zo is het ook met behangen. Dat werd een aantal jaar geleden als ouderwets gezien, maar is op dit moment weer hip en populair. Je kunt het zelf doen of aan vakmensen zoals wij overlaten. Maar wat je ook kiest: er zijn een paar dingen die je even moet weten.

Een van de voordelen van behangen is dat er enorm veel keuze is. Voor iedere smaak is er wat mogelijk. Wat is mooier: een rustige effen kleur of juist iets opvallends zoals een foto van de vakantie of de kinderen?

Ook qua materiaal zijn er veel mogelijkheden. Van het bekende papierbehang - goedkoop, maar wel van lagere kwaliteit en moeilijk schoon te maken - tot bijvoorbeeld vinylbehang. We merken dat die laatste soort nu erg populair is. Het is duurder, maar je krijgt wel een prachtig resultaat. De vraag naar glasvezelbehang, dat wit is en dat je vervolgens over kunt schilderen, groeit ook. Daarnaast is ook het traditionele Engelse behang, compleet met bloemetjes, bezig aan een sterke come-back.

Vraag jezelf dus heel goed af wat je wil. Wat moet je interieur uitstralen? En wil je het beste resultaat of is de prijs een belangrijke afweging?

Zelf doen?

Behangen is een klus die veel mensen zelf doen, maar als je het netjes wil doen is het zeker niet makkelijk. Er zijn maar weinig mensen die het écht kunnen. Ook bij ons is het absoluut niet zo dat elke medewerker naast schilderen ook kan behangen. Dat zijn er maar een paar.

Goed behangwerk begint natuurlijk bij goed stucwerk. Het zal niemand verbazen dat een goed gestucte muur veel makkelijker netjes te behangen is dan een muur met oneffenheden. Gebruik vervolgens voorstrijkmiddel zodat het behang beter plakt. Werk met een lange waterpas of een schietlood voor rechte en evenwijdige lijnen en gebruik daarnaast altijd een behangborstel en een behangspatel om alles helemaal strak te strijken.

Denk bovendien aan je veiligheid. Met behangen gebeuren relatief veel ongelukken. Je klimt vaak een keukentrap of ladder op en af en werkt met een scherp mesje. Wat kan er mis gaan? Best veel. Ga daarom nauwkeurig en voorzichtig te werk.

Moeilijk

Net zoals bij schilderen geldt ook voor behangen dat het vakwerk is. Ga je niet voor een zes maar voor minstens een negen, dan is uitbesteden de beste optie. Als je bij een bouwmarkt papieren behang koopt voor een paar euro per rol, dan lukt het nog wel om dat er zelf op te brengen. En als het dan niet goed gaat, dan probeer je het gewoon nog een keer. Maar als je een duurder materiaal kiest (er zijn soorten die meer dan honderd euro per rol kosten) dan zou ik echt afraden om het zelf te gaan proberen. Omdat het zonde van het geld is, maar ook omdat de duurdere soorten behang vaak moeilijker zijn om goed aan te brengen.

Onze vakmensen doen het graag voor je. Uiteraard hebben wij een behangboek waarin je verschillende materialen en motieven kunt bekijken. Kom daarvoor gerust eens langs en laat je geheel vrijblijvend adviseren.

Patrick van Ballegooij


Tags

behangenwandverzorgingtipsmaterialenkleurenbehangboek
header