O jee, houtrot. Wat nu?

Houtrot is vervelend en zelfs gevaarlijk. Maar als je er last van hebt, zijn er meerdere mogelijkheden. En wij bieden ze met Van Ballegooij allemaal aan.

Dat je iets moet doen aan houtrot staat voor ons buiten kijf. Houtrot ziet er niet alleen lelijk uit en het voorkomt de kans op lekkages, maar daarnaast kan het zelfs de constructie van je huis in gevaar brengen.

Gelukkig valt er altijd iets aan te doen en vaak is de oplossing niet zo rigoureus als de meeste mensen denken. Er zijn verschillende mogelijkheden: vervanging, deelvervanging en reparatie. Wat de beste optie is hangt met name af van de grootte van rotte plekken.

Vervanging

Complete vervanging van bijvoorbeeld een raam is alleen nodig wanneer het hout helemaal rot is. Maar dat is in misschien maar vijf procent van de situaties het geval. Vaak zijn deelvervanging of reparatie opties die veel aantrekkelijker zijn, simpelweg omdat ze goedkoper zijn.

Deelvervanging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer een dorpel voor een groot deel rot is. Als dat zo is, dan frezen wij een stuk eruit en komt er een nieuw stuk hout voor in de plaats. Het is een oplossing die lang meegaat. Niet voor niets bieden wij er tien jaar garantie op aan.

Compound

Een andere optie is reparatie. Dat gebeurt als de houtrotplek kleiner is. Vaak ligt de grens ongeveer op 10 centimeter. We verwijderen de houtrot en vullen het stuk met een speciale compound. Ook dit gaat niet ten koste van de kwaliteit op lange termijn en ook hierbij bieden we tien jaar garantie. En het is geen probleem om de epoxy te schuren en er daarna overheen te schilderen. Lees op deze site meer over de producten die we daarvoor gebruiken. Zeker de how-to-video’s zijn erg interessant om te bekijken.

Voorkomen

Maar, ook bij houtrot geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Al is het niet makkelijk om houtrot te voorkomen. Op het weer heb je natuurlijk geen invloed. Het enige wat echt werkt is het hout goed en met regelmaat behandelen en regelmatig opnieuw te beschilderen.

Het is belangrijk om houtrot snel te herkennen. Want hoe eerder je erbij bent, hoe minder groot de schade natuurlijk is. Als de verf er vanaf komt of als het hout vochtiger aanvoelt, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van houtrot. Soms is houtrot moeilijk te zien, maar door elk jaar een rondje door het huis te maken en met een schroevendraaier te voelen, merk je meteen wat de zwakke plekken zijn.

Patrick van Ballegooij


Tags

houtrot,vervanging,deelvervanging,reparatie
header